Oletko luova ja uudesta innostuva tyyppi? Saatko erilaisia ideoita, muttet tiedä, mihin niistä kannattaisi panostaa? Tässä käyttöösi kolme tapaa testata kevyesti ideoidesi kiinnostavuutta.
- Aloita kirjoittamalla tiedote. Amazonin kasvuvaiheen johtamiskäytäntöjä esittelevässä ”Working Backwards: Insights, Stories and Secrets from Inside Amazon” Colin Bryar ja Bill Carr kertovat ”tiedote ensin” -menetelmästä. Tässä ideana on se, että ennen kuin palvelumallia tai tuotetta aletaan edes kehittämään, aloitetaan koko prosessi mediatiedotteen ja asiakkaalle osoitetun ”Usein kysytyt kysymykset” -tietoliuskan tekemisellä. Näin pyritään varmistamaan, että asialla merkitystä muillekin kuin idean keksijälle. Tiedote pakottaa vastaamaan kysymyksiin ”Mitä ongelmaa ollaan ratkomassa” sekä ”Kenelle, miten ja miksi?”
- Luo ideallesi oma Instagram-profiili. Mel Robbins haastatteli podcastissaan Brittien Dragon’s Den ohjelmastakin tuttua yrittäjää, Steven Barkettia. Steven toi haastattelussa esiin, miten tärkeää on mieluummin epäonnistua ja oppia kuin miettiä vuosia täydellistä toteutusmallia ilman mitään konkreettista etenemistä. Steven kertoi aina uuden bisnesidean saadessaan ensimmäisenä perustavansa sille Instagram-profiilin. Kun profiilin tuotettavaa sisältöä alkaa tekemään, huomaa pian, onko itse tai joku muu innostunut ideasta.
- Tee mainoskampanja vaikka tuotetta ei vielä olisi olemassakaan. Lean Marketing kurssilla neuvottiin testaamaan oman palvelun kiinnostavuutta siten, että palvelulle rakennettiin ländäri (laskeutumissivu), jonka tavoitteena oli ainoastaan kertoa tulevasta tuotteesta tai palvelusta ja kerätä siitä kiinnostuneiden henkilöiden yhteystietoja. Tälle sivulle tehdään sitten pieni mainoskampanja, jonka tehtävänä on testata, kiinnostaako asia klikkaamaan tutustumaan saati ilmoittautumaan pilottikäyttäjäksi.