Meillä on ongelma – itse haluan olla mukana ratkaisussa.
Teoston tutkimusten mukaan Suomessa naisten osuus musiikin tekijöistä on noin 21 %. Naiset opiskelevat aktiivisesti musiikkia, mutta ovat aliedustettuina niin soittolistoilla, festariesiintyjinä kuin tv-tuotannoissakin. Naisten osuus musiikin tekijöille maksettavista korvauksista on noin 15 %. Neljässä viidestä Teoston teosrekisteriin ilmoitettavassa kappaleessa on ainoastaan miestekijöitä. Vain noin kymmenessä prosentissa kappaleista tekijäjoukossa on sekä miehiä että naisia.
Suomessa 36 % naisista ja 57 % miehistä pitää alaa yhdenvertaisena. Etnisiin vähemmistöihin sekä kieli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat kokevat eniten syrjintää ja epäasiallista kohtelua musiikkialalla. Suomessa erityisen yleistä naisten pätevyyden vähättely ja ammattitaidon aliarviointi, jota kokee lähes kaksi kolmesta naisesta Suomessa. Kaksi viidestä naisesta on kokenut seksuaalista häirintää.
Minusta on tärkeää, että ongelmissa vellomisen tai ulkoa tulevan muutoksen odottamisen sijaan teemme kukin itse asioita, jotka lisäävät avoimuutta ja tasa-arvoa. Siksi Musamimmien Päivä on mielestäni paras asia mitä Suomen musa-alalla on tapahtunut viimevuosina ja olen ylpeä saadessani sanoa olevani mukana tätä porukkaa!
Musamimmien päivä on kehittynyt pienen joukon kokoontumisesta ison joukon sparraus- ja koulutusporukaksi
Musamimmien päivä on musiikkialalla toimiville naisille ja muunsukupuolisille suunnattu tapahtumapäivä, jossa verkostoidutaan, kuullaan musa-alan toimijoiden puheenvuoroja ja inspiroidutaan ja opitaan toisiltamme. Vuonna 2023 ensimmäinen tapaaminen kokosi parinkymmenen aktiivisen toimijan yhteen ja viimeisimmissä Musamimmien Päivän tapahtumissa on ollut mukana jo parisataa osallistujaa.
Sekä tapahtuman järjestäjäporukka että kaikki tapahtumissa puhujina olleet henkilöt tekevät tapahtumassa työtä vapaaehtoisina. Tapahtuma on haluttu pitää maksuttomana ja kaikille avoimena. Itse olen ollut mukana toiminnassa alusta alkaen. Vuonna 2023 puhuin tapahtumassa teemalla ”oman musaverkoston kasvattaminen” ja sittemmin olen ollut esimerkiksi ideoimassa speed friending -konseptia sekä viimeisimpään tapahtumaamme teemaa musatavoitteiden ja unelmien kiteyttämisestä. Lähitulevaisuudessa työn alla on löytää tapahtumalle kummeja tai sponsoreita, joiden avulla löytäisimme kasvavalle tapahtumalle sopivat tilat. Tapahtumaa on toivottu järjestettävän myös muilla paikkakunnilla, mutta tapahtuman kasvattamiseen tarvitsemme myös euroja. Nykyiselläänkin järjestäjäporukka käyttää viikottain ilman korvausta tunneittain aikaa tapahtuman kehittämiseen ja organisointiin. Meidän on oltava tarkkoina, että vaikka touhu innostaa, emme vedä itseämme liian piippuun tässä unelmassa.
Muutos tuntuu ja palkitsee
Parasta Musamimmien päivässä on ollut se, että olen tapahtuman kautta saanut tutustua valtaisaan joukkoon musantekijöitä ja alalle pyrkijöitä. Tunnen oloni jo kotoisaksi alan tapahtumissa. Tuntuu, että nykyisin ei ole musatapahtumaa, jonne mennessä ei joku tuttu olisi joukossa. Olen todella kiitollinen niille koville asiantuntijoille, jotka ovat osallistuneet päivään puhujina. Tilaisuuksissa on välitön tunnelma, jossa on uskaltanut kysyä kysymyksiä ja musa-alan kiemurat ovat alkaneet selkeytymään. Osan puhujista olen kutsunut mukaan myös tänne blogini juttuihin, katso esim. juttu, jossa Ninni Wetterstrand antaa vinkkinsä siitä, miten lähestyä uutena artistina levy-yhtiötä.
Olen löytänyt Musamimmien päivän kautta myös musantekokavereita keikoille ja cowriteihin. Päässyt musa-alan keskusteluihin ja pöytiin, joihin ovi ei olisi koskaan (tai ainakaan näin nopeasti) yksin tekemällä avautunut. Tuntuu, että olemme oikeasti tällä porukalla muuttamassa musa-alaa. Emmekä ole tuntemuksiemme kanssa yksin. Musamimmien Päivälle myönnettiin vuoden 2024 lopussa taide- ja kulttuurialan ”Vuoden taide- ja kulttuurialan teko” -kunniamaininta sekä Suomen Musiikintekijöiden ”Pro Musiikintekijät” -kunniamaininta.
Odotan innolla kaikkea hienoa mitä tää jengi saa vielä aikaan! Ja hei, ovet on auki yhteistyökumppaneille!