Jos tasapainottelet monien erilaisten vastuiden kanssa elämässäsi, saatat välillä kokea olevasi hieman hukassa. Päivittäisten tehtävien priorisointi ja arvokkaan ajan suojaaminen aikasyöpöiltä voi olla haastavaa.
Ennen kuin sukellat takaisin rutiineihisi, ehkäpä onkin hyvä hetki pysähtyä pohtimaan, mikä todella on sinulle tärkeää. Milloin viimeksi ole pysähtynyt pohtimaan ydinarvojasi ja arvioinut, tukevatko kalenterisi ja tehtävälistasi elämää, joka heijastaa aitoa minääsi, eikä ulkoa tulleita odotuksia?
Miten omat ydinarvot tunnistaa?
Muistutan nyt heti alkuun, etten ole mikään asiantuntija psykologiassa, filosofiassa tai elämänhallinnassa. Voin tarjota vain oman kokemukseni ja oppini. Arvot ovat syvästi henkilökohtaisia, suhteellisen vakaasti pysyviä, ja vastoin niitä toimiminen tuntuu väärältä ja ahdistavalta. Tällaisten abstraktien ja vahvojen periaatteiden tiivistäminen muutamaan sanaan tai lauseeseen on tietenkin melkoisen haastavaa.
Lähimmäksi omien arvojeni määrittelyssä olen päässyt yhdistelemällä näitä menetelmiä:
- Aloita etsimällä Googlesta listaus tyypillisistä arvoista ”list of typical core values” ja valitse lista, joka listaa vähintään 150 erilaista arvoa. Valitse listasta noin 25 sanaa, jotka parhaiten resonoivat sinulle merkityksellisten asioiden kanssa. Voit myös lisätä omia sanoja tunnistamalla vastakohtia sanoille, jotka eivät tunnu omilta. Ryhmittele valitut sanat yhteisten teemojen ympärille ja valitse sitten 3–5 arvoa, jotka tuntuvat sinulle merkityksellisimmiltä.
- Jos päädyt joskus rekrytointiprosessiin tai työpaikalla suoritettaviin arviointiprosesseihin, jonka suorittavat ammattipsykologit, pyydä itsellesi tuloksesi nähtäväksi. Tunnista asiantuntijan tekemästä arvioinnista osa-alueet, jotka ovat vahvasti linjassa oman näkemyksesi kanssa. Kiinnitä huomiota myös näkemyksiin, jotka herättävät sinussa vastustusta – nämä voivat paljastaa itsestäsi puolia, joita et ole täysin tunnistanut.
- Kerää palautetta ihmisiltä, jotka tuntevat sinut hyvin tai ovat työskennelleet kanssasi. Kysy heiltä, millaisena persoonana he näkevät sinut ja minkä asioiden he arvioivat ohjaavan toimintaasi. Tällaista palautetta on luonteva pyytää esimerkiksi uravaihdosten yhteydessä tai ainahan voit kertoa tekeväsi harjoitustyötä, johon kysymykset liittyvät.
Kokoaa kaikki keräämäsi tiedot yhteen dokumenttiin. Etsi yhteyksiä ja sanoita toimintamallit jotka nousevat esiin luonnollisesti sinusta. Mitä löysit?
Ydinarvoni, nämä ohjaavat tekemistäni
Tässä ovat kuvattuna oma näkemykseni ydinarvoistani ja siitä, miten nämä näkyvät toiminnassani niin hyvässä kuin pahassakin:
-
- Oikeudenmukaisuus: en kestä itsekkäitä egoaan paukuttavia tyyppejä. Iloita saa ja onnistumisia juhlia, mutta pinnallisuus ja vain oman navan ajatteleminen saavat minut kiehumaan. Puolustan herkästi muita kokiessani heitä kohdeltavan epäoikeudenmukaisesti ja saatan tällöin ajautua jopa konflikteihin. Näissä tilanteissa olen myös pitkävihainen, en unohda koettua vääryyttä.
- Avoimuus: etenkin taiteessa. En esitä roolia vaan olen aidosti oma itseni kaikissa tilanteissa.
- Selkeys: Olen innokas ideoija, mutta tarvitsen usein aikaa suunnitella ja organisoida asioita ensin omalla tavallani ennen kuin kykenen heittäytymään vaikkapa porukassa ideointiin. Haluan omat ajatukset talteen ja sitten voin paremmin kuunnella muita ja kehittää yhdessä. Minulla on tehtävä- ja muistilista jokaiseen arjen askareeseen, enkä mielelläni jousta tavastani organisoida asioita. Sallin kuitenkin muille sen, että kukin toimii omalla tavallaan, kunhan se tapa ei ole täysi kaaos ja jatkuvat yllätykselliset käänteet.
- Vapaus: en siedä sitä, jos joku yrittää kontrolloida tai manipuloida minua tai muita. Luontainen reaktioni tällaisissa tilanteissa on poistua paikalta.
- Turvallisuus: en ota isoja fyysisen elämän riskejä, noudatan turvallisuussääntöjä ja -ohjeita. Sosiaalisissa tilanteissa olen kuitenkin rohkea, enkä juurikaan jännitä.
Oletko kokeillut näillä tai muilla tavoilla määritellä omia ydinarvojasi? Kuulisin mielelläni kokemuksistasi, eli pistähän kommenttia!