Instagram- ja TikTok -postauksissaan artisti-biisintekijä Sofi Merone rakentaa kimaltelevaa disconurkkaa, matkustaa kansainvälisillä lauluntekoleireillä ja pyöräilee lasten apurenkaiden kera videon kuvauslavasteissa. Hän näyttää syntyneen kansainväliseksi pop-tähdeksi.  Kohtaamisessamme päädymme keskustelemaan siitä, onko menestymiselle aikarajaa ja kuka sen asettaa.

Feelswithcaps kasvatti valmiiksi soolouraan

Sofin muusikkoura starttasi kaveripohjalta vuonna 2013 perustetusta feelswithcaps -bändistä. Sofi opiskeli tuolloin Sibelius-Akatemiassa maisteritutkintoa, pääaineenaan musiikkikasvatus. Feelswithcaps on julkaissut 16 singleä ja yhden albumin. Trion muodostavat nykyään Sofin lisäksi kosketinsoittaja Mikael Myrskog ja rumpali–tuottaja Aleksi Kinnunen.

Vuonna  2016 bändi pääsi esiintymään Flow-festivaaleille ja vuonna 2020 single “Drains” soi Netflix-sarjassa Tiny Pretty Things. Nyt kaikki bändin jäsenet ovat musa-ammattilaisia, joilla  on feelswithcapsin lisäksi käynnissä myös muita musiikkiprojekteja. Sofi kokee bändin olleen hyvä pohja oman biisinkirjoittajaidentiteetin vahvistamiselle:

”Aluksi ei vain kiehtonut kaiken tekeminen yksin. Bändi inspiroi biisinkirjoitukseen.  Kun sain apurahan lauluntekijän portfolion sävellystyöhön,  lähdin Logicilla kokoamaan ensimmäisiä demojani.”

Bändikaveri Mikael kuvailee Sofia tuotteliaaksi ja luovaksi biisintekijäksi:
“Sofin biiseissä on alusta asti ollut mukana tietty mystinen elementti, joka tekee niistä persoonallisia ja Sofin kuuloisia. Hänellä on kyky kuulla, kun jokin elementti loksahtaa kohdalleen.*

Feelswithcaps biisien tuottaja Aleksi kehuu etenkin Sofin melodiantajua: “Hänellä on kyky säveltää biisejä, jotka toimivat jo ennen tuotantoakin. Se on tietysti erinomainen lähtökohta. Sofille on tärkeää tinkimätön lopputulos ja hän sanoo suoraan, jos jokin asia häiritsee tai ei hänen mielestään biisissä toimi. “

Molemmat bändikaverit kuvaavat yhteistyötä sujuvaksi. Mikael täsmentää: ”Yhteistyö on tosi hauskaa, koska Sofi on täysin auki kaikille ideoille, muttei kuitenkaan hyväksy mitä tahansa. Hän pitää meiningin aina positiivisena ja osaa hyvin muotoilla antamansa palautteen.”

“Tyyppinä Sofi on erittäin määrätietoinen ja skarppi, mutta samaan aikaan myös todella luova ja hauska. Biisisessioista jää aina tosi hyvä, inspiroitunut ja energinen fiilis. Puhutaan musasta ja elämästä niin paljon, että jatkuvasti oppii uutta ja oma ajattelu laajenee”, Aleksi täydentää.

Kansainväliset biisileirit vauhdittavat soolouraa

Vuonna 2017 Sofi muutti Lontooseen suorittamaan Music Business & Management -opintoja Westminster Universityyn. Samana vuonna hänet valittiin myös Future Hitmakers -kurssille, jossa pääsi kirjoittamaan cowritingina biisejä toimeksiantojen pohjalta. Vastaavia oppimismahdollisuuksia hän toivoisi olevan tarjolla useamminkin:
”Suomessa järjestettäviin musantekijäopintoihin kaipaisin lisää vastaavanlaisia aitoja toimeksiantoja ja co-writing mahdollisuuksia uusille tekijöille.”

Määrätietoinen itsensä kehittäminen ja haastaminen on keskeinen osa Sofin persoonallisuutta ja musantekijyyttä. Vuonna 2019 Sofi valittiin Music Finlandin kautta Song Hotel -biisileirille ja siellä sai alkunsa Stefan Abingdonin ja Niko Mansikka-ahon kanssa kirjoitettu ja tänä vuonna julkaistu “SaveMe” single.

”Tuntui, että saimme aikaiseksi musaa, josta tuli mulle uniikkia. Iloitsen onnistumisista, kuten tehdyistä biiseistä, ensimmäisestä myydystä ja soitetusta soolokeikasta ja alkuvuodesta 2023 julkaistavasta soolo EP:stä. Seuraavaksi haluan oppia tuottamaan itse lauluraitani ammattimaiselle tasolle. Haaveissa on jossain vaiheessa kokonaisen oman EP:n tuottaminen itsenäisesti”, Sofi kertoo kehitysaskeleistaan ja tulevaisuuden suunnitelmistaan.

Otteessa oman uran rakentamiseen

Ulkopuolelta tarkastellen niin feelswithcaps bändin kuin Sofin eteneminen biisintekijän ja artistin uralla näyttää määrätietoiselta edistymiseltä. Onnistumisten takana on paitsi työtä myös uskallusta omanlaisen uran rakentamiseen.

Alussa olin epävarma tekemisestäni. Jos aloittaisin alusta, ottaisin rohkeammin asioita haltuun. Nyt koen pystyväni ottamaan eri osaamisalueita omiin käsiini. Epävarmuus nykyään liittyykin esimerkiksi  sen pohdintaan, onko menestymisellä aikarajaa.  Tiedostan myös sen, että olisi kiva tehdä sitä mitä nyt teen mutta ilman taloudellisia paineita, Sofi summaa kasvutarinaansa.

Tällä hetkellä Sofi saa tuloa keikkojen lisäksi yrittäjätoiminnasta lapsille suunnatun Pikku Gubben Musiikkikerhon perustajana.
–  Pikku Gubbe Musiikkikerho on suunnattu 4–15-vuotiaille. Kerhossa tehdään oma biisi ja musavideo. Biisin teolle ei ole lannistavia sääntöjä vaan jokainen saa tehdä omanlaisensa jutun. Lapset ja nuoret ovat aitoudessaan inspiroivia.

Sofi on rakentanut oman osaamisensa kehittämisen ja musayrittäjänä määrätietoisen etenemisen kautta musiikista itselleen ammatin. Itse hän kuvailee olevansa “homemade pop star”. Sofi kannustaa etsimään ja rakentamaan juuri omanlaista uraa:
“Kukaan ei voi viedä sua sinne missä haluaisit olla. Voit itse koota joukkoja tueksi. Ei kannata jahdata katselukertoja vaan miettiä, millainen tyyppi on ja mistä haluaa tulla tunnetuksi.”

Tutustu Sofiin Instagramissa / TikTokissa